Tijm tegen de snotneus (Dutch)

De winter komt eraan dus het is weer tijd voor meer tijm.

57834952 - bunch of thyme isolated on white background

Tijm, of in het latijns Thymus Vulgaris, heeft namelijk naast zijn heerlijke smaak een antiseptische en geneeskrachtige werking. Zowel smaak als de bijwerking zijn de redenen waarom ik in de wintertijden altijd een hoeveelheid tijm toevoeg aan de groentebouillon die ik gebruik in de grote keuken.

Een beetje geschiedenis

Tijm wordt al van oudsher gebruikt voor allerlei redenen. De Egytpenaren gebruikten het in hun balsem vanwege de conserverende werking, de Romeinen putten er kracht uit, de Engelse ridders en Schotse Highlanders werden er moedig van en her wordt al eeuwen verwerkt in zeep vanwege de sterk geurende eigenschappen.

Waar de naam precies vandaan komt is een beetje onduidelijk. De ene mythe zegt dat het afstamt van het Griekse woord Thymus, wat ontsmettend betekent. De andere mythe spreekt over het woord Thumus, wat moed en levenskracht betekent. Beide mythes klinken mij goed genoeg in de oren om in de kracht van de Tijm te doen geloven.

Wat kan ik er allemaal mee?

Naast dat ik Tijm in de groentebouillon en soepen gebruik, breng ik er vooral de stoofschotels en pastasausen mee op smaak. Dit kan als bouquet garni samen met bijvoorbeeld rozemarijn en laurier, of gewoon toevoegen. In het laatste geval alleen de blaadjes en topjes, de takjes zijn vaak erg houterig.

41734520 - berries on white wooden background. summer or spring organic berry over wood. raspberries, blueberry and thyme. helthy food, gardening, harvest concept. copy space.

De takjes zijn ook erg lekker over oven-geroosterde groenten, zoals rode biet, courgette, paprika of pompoen. Alleen de geur al die dan uit de oven komt doet menigeen watertanden.

Een heerlijke bosvruchtencompot met port en Tijm maakt een stukje wild niet te versmaden en sorbetijs van aardbeien kun je ook rijker maken met een beetje Tijm.

Verder kun je de heerlijkste salade dressings maken door Tijm toe te voegen. Een mooie variatie voor dressings is de Citroentijm. Heerlijk fris.

Als laatste wil ik je nog mijn geheime dorstlessers verklappen waarin ik Tijm aan gekoeld water toevoeg in combinatie met aardbeien, citroen of komkommer. een uurtje laten trekken en heerlijk voor bij het eten of in de zon.

De toepassingen van Tijm zijn eigenlijk oneindig. Weet jij er nog een paar? Deel ze hier.

Eet smakelijk!

No comments yet.

Leave a Reply

Powered by WordPress. Designed by WooThemes